Uilenborden vernieuwen is onze expertise

Een oude Friese traditie

Het uilenbord, in het Fries ├╗leboerd, is een traditioneel onderdeel van de Friese daken. De bekende driehoeksvorm heeft een versiering die per streek verschilt, en komt al sinds de vroege 17e eeuw voor. Oorspronkelijk diende dit bord de voor ventilatie gemaakte opening tegen het inwateren te beschermen.

Door deze opening konden ook kerk- en steenuilen in- en uitvliegen. Hieraan dankt dit schild zijn naam. De boeren hadden maar al te graag een uil ‘onder dak’ omdat ze ook voor een natuurlijke bestrijding van muizen en ratten zorgden. Een uilenbord bestaat uit twee gedeelten. Het middenstuk is een versierde balk, ook wel makelaar genoemd en aan weerszijden vindt u bij de Friese uilenborden een knobbelzwaan met een gekromde hals.

Rietdekkersbedrijf Douwe Veenstra onderhoudt, reinigt, levert en plaatst houten en kunststof uilenborden. Iedere streek in Friesland heeft zijn eigen vorm en kenmerken van het uilenbord. Wilt u weten welk uilenbord bij de streek van uw woning of boerderij hoort? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met het onderhouden of vervangen van uw uilenbord.