Uilenborden of uleboarden aanschaffen of laten onderhouden?

Wilt u graag zo’n prachtig traditioneel uilenbord? Dan bent u bij rietdekkersbedrijf Douwe Veenstra aan het juiste adres. Wij leveren uilenborden en kunnen deze ook plaatsen en/of op maat maken. Heeft u al een uilenbord? Dan kunt u ons ook inschakelen voor onderhoud, reparatie of reiniging. Naast onze specialisatie in uleboarden, kunt u ook bij ons terecht voor de aanleg, onderhoud of reparaties van rieten daken en pannendaken. Tevens verrichten wij ook een grondige en effectieve gevelreiniging, dakreiniging en behandeling van het zinkwerk voor uw dak.

Uilenborden: een prachtige traditie in Friesland

Als sinds de 17de eeuw zijn uilenborden, oftewel uleboarden, een prachtig traditioneel onderdeel van Friese boerderijen. Een uilenbord bestaat altijd uit een driehoekvorm. De makelaar, de versierde balk in het midden, heeft verschillende vormen waar symbolen of tekens in verwerkt zijn. Aan weerszijden van de makelaar zijn twee knobbelzwanen afgebeeld. Een uilenbord was toentertijd zeker niet alleen bestemd voor versiering, maar had een ware betekenis. Zo worden er bijvoorbeeld symbolen gebruikt in de makelaar die staan voor hoop, vruchtbaarheid of vrede. Deze symbolen of vormen van de makelaar verschillen per streek. In totaal zijn er 6 hoofdgroepen. Als u wilt weten welk uilenbord u moet nemen, dan kunnen wij u hierin adviseren.

Functie van uilenborden

Naast de prachtige boodschap die verscholen gaat in de symbolen en vormen van de makelaar, hadden uleboarden ook een functie. Zo diende het bord als bescherming tegen inwateren. De naam uilenbord ontstond omdat kerkuilen en steenuilen door de opening naar binnen en naar buiten konden vliegen. Voor de boeren waren dit welkome gasten aangezien de uilen hun boerderij bevrijdde van muizen en ratten.

Uilenborden anno nu

Tegenwoordig hebben uilenborden niet meer de functie als die ze voorheen hadden, maar dienen ze vooral als versiering en zijn ze een toonbeeld van Friese trots. Het is echter wel belangrijk dat u ervoor zorgt dat u het juiste uilenbord op uw dak heeft prijken. Wij kunnen u voorzien van een kunststof of houten uilenbord. Hoewel een houten versie echt past bij de traditionele uitstraling, gaat een kunststof versie vele malen langer mee. Daarnaast zijn deze uilenborden tegenwoordig haast niet meer te onderscheiden van de houten versie. De keuze is dus geheel aan u.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uilenborden

Wilt u graag een uilenbord en bent u benieuwd naar de kosten van de levering, plaatsing of onderhoud en reiniging? Neem dan vrijblijvend contact op. Bel naar: 06-15432017 of stuur een e-mail naar: info@rietdekkersbedrijfdouweveenstra.nl. Uiteraard kunt u ook contact opnemen voor onze andere diensten zoals gevelreiniging, dakreiniging of aanleg en onderhoud aan uw dak.